31/7/12

Nota de premsa de l'editorial Temporae del llibre Así era El Molinar


Després de l’èxit assolit amb El patrimonio desaparecido de Palma, Xavier Terrasa publica, de nou de la mà de l’editorial Temporae, el segon llibre. Así era El Molinar recorre a través de 190 imatges antigues, moltes d’elles inèdites, la història d’aquest popular barri que, amb el pas dels anys, ha anat moldetjant la seva identitat, tot i que ha conservat el caràcter dels seus habitants. El seu autor bucetja de nou en el passat d’aquesta ciutat, perà aquesta vegada a la barriada del Molinar, situada al llevant de Palma.

Fins a 28 molins fariners arribà a tenir aquest barri que, precisament, agafa el seu nom d’ells. Els primers que surten documentats daten del S. XVII i formaven una filera davant de la costa de Can Pere Antoni. Allà sorgí, al S. XIX, el Primer Molinar, al fer-se l’establiment de la possessió de Sant Onofre. Originariament, convivien pescadors amb estiuetjants de la ciutat de Palma. Però, endemés de la seva tradició marinera i de curtits, El Molinar es conegut pel seu passat industrial, on es va inaugurar en 1859 la primera fàbrica de gas de Mallorca. Serà a principis del XX quan els molins deixin d’utilitzar-se per a molir i es convertiran en habitatges.

El caràcter obrer que va adquirir aquest barri es traduir en agrupacions a favor dels drets dels treballadors. Durant la II República fou un dels principals feus del Partit Comunista. D’allà procedien Aurora Picornell i les germanes Antònia i Maria Pasqual Flaquer, conegudes com les “rotges” del Molinar, que durant la Guerra Civil serien assasinades junt a altres tants companys.

Aquest llibre emocionarà als veïnats del Molinar d’avui. Els farà redescobrir els últims cent anys del seu barri, recordar com eren els seus carrers i espais i reviure velles històries. La nostalgia està garantitzada.


Así era El Molinar
Xavier Terrasa García
9788493944087
16,5 x 16,5 cm, rústica
190 imágenes
192 páginas
16,90 €

No hay comentarios: